LULU recht_zonder onderschrift.png

LULU PROJECT

Voor - en door  jonge vrouwen in Mwanza (Tanzania)

Het LULU-project helpt tienermoeders in Tanzania hun talenten te ontdekken, sterker in hun schoenen te staan en kleine handeltjes op te zetten. LULU betekent PAREL in het Swahili, de taal van Oost-Afrika. LULU is actief in en rond de stad Mwanza aan het Victoriameer waar veel meisjes niet de kans krijgen hun school af te maken en als tieners zwanger raken.

Het project biedt trainingen in sociale vaardigheden, leren omgaan met geld en zorgen voor jezelf en je familie. Dit doet de jonge meiden ontdekken dat zij - net als een parel - van waarde zijn. Aanvullende handwerklessen geven hen de vaardigheden ook zelf pareltjes van producten te maken die zij kunnen verkopen om zo op een creatieve manier geld te verdienen. 

Het unieke aan de opzet is dat de trainingen door de ervaren meiden zelf worden gegeven (ookwel 'mentors' genoemd). Momenteel bestaan er 12 groepen meiden verspreid over de stad die elk worden begeleidt door twee mentoren. Elke groep bestaat uit ongeveer 15 meiden die een training van een jaar krijgen. Ze komen twee middagen in de week samen op een zelfgeorganiseerde plek (bijvoorbeeld in een klaslokaal, kerk, of leegstaande opslagruimte). 

Het project is in 2013 opgezet door Corine 't hart (SMA geassocieerde) die sinds kort weer in Nederland woont. In het najaar van 2019 heeft ze het stokje aan mij overgedragen.  

Het was jaar 2013 en tijdens een mentoren vergadering werd hard nagedacht over een naam voor het project. Een van de meiden zei 'LULU! Dan kunnen we een hand tekenen met een parel er in!' LULU betekent namelijk parel in het Swahili. En hoe bijzonder, ook in de bijbel wordt er over parels gesproken in Mattheus 13 vers 45-46, waar je kan lezen dat 'wij voor God zijn, als hele kostbare parels voor een handelaar. God is bereid alles op te geven voor ons, zelf Zijn Zoon, om ons mensen dichtbij hem te hebben.'

Het verhaal achter de naam
LULU 

LULU - flyer (Nederlands)

Voorzijde - Nederlands
Achterzijde - Nederlands

LULU - flyer (Engels)

Voorzijde - Engelstalig
Achterzijde - Engelstalig