top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverSusanne

Liefde laat zich niet verstoppen

Bijgewerkt op: 21 mrt.


Liefde kent vele vormen. Zoveel verschillende wegen om liefde te geven. Liefde te ontvangen. 'Liefdes initiatieven' ontpoppen zich in tijden van wanhoop, nood, en oorlog (Oekraine/Rusland). Liefde maakt het leven lichter en brengt hoop en blijheid (ook al is het soms maar even). Daarom dit thema voor deze blogpost!

Ik ben op een tweedaagse retreat met andere leken missionarissen. In stilte. Op een hele mooie plek met uitzicht op Lake Victoria meer. Het vraagt overgave, het voelt nog onwennig omringt te zijn met anderen en niet te mogen praten. Maar na die 'onrust' komt er stilte. Een stilte die ik van harte verwelkom. Ik ruik aan de bloemen, luister naar de geluiden van de vogels, de wind, en middels yoga, prayer, en meditatie 'luister' ik naar mijzelf. We doen spiritual excercises For Healing of Memories.... Replacing Hurt with Love... en ik besef mij des te meer dat liefde (in welke vorm dan ook) zo krachtig is. 'What are my blessings?' en het eerste wat in mij op komt is 'creation'. 'Through showing love, care, and trust to people I like to create'. Jezelf kennen is belangrijk als je veel (samen) met mensen werkt. 'Say the un-sayable' en dan pas kan er healing bestaan. Ik ga met een hart vol liefde weer naar huis..!

 

No matter how far we are, parents are always with us

 

op kraambezoek bij Happy (mama met de witte doek om haar hoofd)

...maar dit keer waren ze wel heel dichtbij..! Mijn ouders Jan en Annemiek (hier noemde men ze 'John' en ' Anna' haha) zijn 6 weken bij ons op bezoek geweest en wat hebben we een goede tijd gehad samen! Ze logeerde bij ons in huis dus kregen zo heel veel mee over onze manier van leven en wonen. Ze hebben meegeholpen met de LULU activiteiten (waaronder de diploma uitreiking, sport dag), mee op kraambezoek geweest (zoals de foto hierboven laat zien), kerst op z'n Tanzaniaans gevierd met Pilau als gerecht en geiten vlees, nieuwsjaarsdag zonder oliebollen... en ga zo maar door! Jacob genoot van de extra aandacht en we gingen op warme dagen vaak samen zwemmen. Tegen het einde van de middag deden we een wandelingetje in de omgeving, even naar de markt vers fruit en groeten halen, of een spelletje doen. Door de warmte kost het meer energie en heb je een ander leefritme dan in Nederland, dat was wel even wennen.

Ietsje verderop meer verhalen aan de hand van foto's, maar nu eerst...


 

Becoming your friend was a choice, but falling in love with you was beyond my control

 

Ons in kerst outfit!

Ik ken Laurent al een langere tijd, vrij kort nadat we in Tanzania kwamen. Wat begon als samen werken, toen een dierbare vriendschap, en daarna kwamen de vlinders in de buik... Ik heb mij er eerlijk gezegd lang tegen verzet, met het idee dat ik in eerste instantie niet veel behoefte had aan een relatie. Ook was er de angst voor pijn en teleurstelling. Na een huwelijk waarvan de wonden nog (steeds) niet helemaal geheeld zijn, dan is het soms moeilijk om voor een nieuwe liefde open te staan. Maar op de een of andere manier hielp Lau mij daarbij en bracht hij veel geduld en zorgzaamheid. Iets wat ik heel erg gemist heb. Ik heb de laatste jaren geleerd om alles in mijn eentje te doen, maar door zijn aanwezigheid hoeft dit nu niet meer. We hebben het samen heel goed en ik kan mij ook geen betere 'bonus vader' voor Jacob wensen! Lau heeft ook een zoontje (Willy) van vier jaar die over het algemeen bij zijn moeder woont, maar af en toe bij ons komt logeren.


Hieronder kun je een aantal foto's bekijken van de tijd samen met mijn ouders. Zoveel prachtige foto's, het was moeilijk om een keuze te maken! We zijn ook paar dagen op safari geweest naar Serengeti National Park, zoveel dieren gezien en het landschap blijft indrukwekkend. Mijn ouders hebben een prachtig foto album gemaakt van hun verblijf.


Ik vroeg mijn ouders wat hun het meest is bijgebleven. En dit was hun reactie:

Het kleurrijke en levendige straatbeeld.

De gastvrijheid, je bent straatarm, maar toch is er altijd wel iets om te delen.

Het ogenschijnlijke gemak waarin de mensen zich aanpassen aan omstandigheden.

Onze kraambezoekjes, een groter contrast met de westerse welvaart is nauwelijks te bedenken.

Onze kerstoutfit en het heerlijke kerstdiner, schaap met verschillende soorten rijst en groenten. Buiten in grote pannen klaargemaakt op een houtvuur.

Ons spannende boottochtje op Lake Victoria toen het weer plotseling omsloeg.

De dagelijkse bezigheden, groenten en vis kopen op de markt, eten koken, spelletjes spelen met Jacob en Lau.

De nachtelijke verstoring door muziek uit de plaatselijke bars. Een ongelofelijke herrie tot 3 uur ‘s nachts.

Dagtripjes naar verschillende Lodges waar we konden zwemmen en lekker eten.

En niet te vergeten onze Safari in de Sergenti. De adembenemende vlaktes met wilde dieren en de lunch buiten in het open veld.

Bovenal blijft ons het meest bij, dat jij je zo thuis voelt daar. Het is mooi om te zien hoe jij je weg vindt in Tanzania. Hoe je omgaat met de mensen, dat je ze helpt waar je kan, maar daar ook duidelijk je grenzen in trekt. Daarnaast zorg je ervoor dat Jacob alle mogelijkheden heeft om zich te ontplooien en te ontwikkelen tot een mooi mens.


 

The world is your Oyster, you are the Pearl

 

Ik sluit deze blog met veel liefde af (om maar in het thema van de liefde te blijven) met een update over het LULU project. Zoals jullie eerder hebben gelezen bestaan er verschillende activiteiten binnen ons project. Van handwerk workshops, life skill trainingen, onze winkel, de business clubs, bezorgen van kraampakketten, etc...! Al deze sub-projectjes (onze 'pearls') worden gecoordineerd door 1 of 2 van onze mentoren. Om het wat overzichtelijker te maken hebben we dit weer gegeven in onderstaand plaatje.


  • LULU Group Trainings wordt gecoordineerd door Elizabeth. Het is gelukt om 6 groepen te verplaatsen naar een nieuwe wijk! Dat was een hele klus. Blij dat we nieuwe studenten kunnen verwelkomen! Ook hebben we een speciale groep voor meiden die doof of slechthorend zijn. Sinds twee weken bieden we een sign language course aan voor familieleden van de meiden en onze mentoren mogen ook deelnemen.

  • LULU Consultancies & Pads project wordt gecoordineerd door Teddy. Tot zover hebben we ruim 1500 sanitary pads gemaakt..! Daarna nog de tasjes. Elke LULU student krijgt dit na afronding van de lessen over maternal health. Mochten we door vrouwen sportclubs of scholen uitgenodigd worden, ontvangen zij na de training ook een tasje.

  • LULU Business Clubs & Student grants wordt gecoordineerd door Sikudhani en Rose. De eerste groep mentoren hebben hun business staan! We komen nog twee keer in de maand samen om voortgang te bespreken. Nu is de tweede groep recentelijk ook gestart. Zij kunnen veel leren van de eerste groep! Vanaf dit jaar kunnen ook onze graduates een aanvraag doen voor een start kapitaal om een kleine business op te zetten. Later daarover meer!

  • LULU & MommaLuv wordt gecoordineerd door Anna en Happy. Afgelopen jaar hebben we 16 kraampakketten bezorgd bij onze studenten die een baby hebben gekregen. Dit zijn altijd hele bijzondere bezoekjes omdat je bij een thuis bezoek een goede indruk krijgt van iemands leefsituatie. Dit jaar verwachten we meer mama's omdat we meer studenten hebben.

  • LULU Handwork & Vipaji Craft shop wordt gecoordineerd door Beatrice. We doen handwerken binnen onze 11 groepen en elke donderdag met de groep mentoren. Onze winkel in de stad is tijdelijk dicht omdat we een nieuwe vergunning moesten aanvragen. We hopen in de loop van deze maand weer open te gaan.

  • LULU Workshop Place staat nog in de ontwerpfase..! De container van stichting Gered Gereedschap ontvangen we als het goed is dit jaar. We moeten uitzoeken of we een stuk land gaan kopen om daar een werkplek op te bouwen of dat we toch eerst iets gaan huren... al met al nog veel uitzoek werk te doe en hopen dat we sponsoren mee aan boord krijgen.


Sinds deze maand hebben we ook een nieuwe project auto genaamd 'bibi'! Het is gelukt de nodige fondsen bij elkaar te krijgen om een Toyota Prado over te kopen. Het is een oude auto (vandaar de naam 'bibi' wat oma betekent haha!) maar ze is nog heel erg sterk en met haar kunnen we alle slechte wegen over! Zie foto in onderstaande collage.


Al deze activiteiten brengen extra verantwoordelijkheden met zich mee. Niet alleen voor mij, maar voor ons allemaal. Ik zie mijn taak om dit in goede banen te leiden en te zorgen dat iedereen weet wat er van haar verwacht wordt. Ik coach veel, daag ze uit zelf na te denken en probeer vertrouwen te geven dat ze het kunnen. Om dit een extra setje te geven heb ik twee trainers van Jobortunity Training Institute uitgenodigd om drie dagen 'Hi5 training' te verzorgen aan onze groep mentoren. En dat was toch een succes!! Op een interactieve en positieve manier hebben we over de volgende topics geleerd en hoe dit in ons leven toe te passen; a professional attitude, being serious and responsible, being pro-active, how to do time management, knowing your strengths and weaknesses, and being a team-player. Het waren intensieve trainingen met tussen door heel veel toepasselijke games, wat een ontspannen sfeer bracht in de groep en een boost voor de team spirit. We herinneren elkaar er nu aan om Hi5 toe te passen en 3H (Heart-Head-Hands) en ik heb in een paar dagen tijd al zoveel verandering gezien in gedrag en houding van de meiden - Nu volhouden en het ons eigen maken!

Hieronder een impressie van de dagen en mocht je het interessant vinden om meer te weten te komen over de Hi5 methode, bekijk dan de website van Jobortunity (ik heb een tijdje bij hun gewerkt in 2011 toen ik in Arusha woonde).


Tot zover een update over ons leven hier in Mwanza, Tanzania. Ik hoop dat jullie het met plezier hebben gelezen. Wil je graag een reactie kwijt of gewoon even gezellig kletsen, bel of text mij gerust via Whatsapp naar +31629188942.


Lieve groet,

Susanne
348 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

留言


留言功能已關閉。
bottom of page