top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverSusanne

Courage (moed)

Bijgewerkt op: 5 dagen geleden

 

“When you discover your mission, it will fill you with enthusiasm and a burning desire to get to work on it...!” Update over de Work&Shop Creative Center:We zijn in beweging! We zitten in een positieve flow en wat begon als een idee is nu een missie geworden waar we naar toe werken om het in de realiteit te brengen: de bouw van een Work&Shop Creative Center voor jonge ambachtsmannen en –vrouwen in Mwanza! In de afgelopen weken hebben we veel papierwerk moeten regelen om de Work&Shop alvast te laten registeren bij de overheid – en dat is gelukt! Dit was een voorwaarde van 1 van onze grotere (potentiële) donoren.


We zijn iedereen ontzettend dankbaar die gelooft in onze missie en ons steunt dan wel via een financiële bijdrage, het uitwisselen van ideeën, of een enthousiaste reactie! Afgelopen april was ik even in Nederland en heb ik o.a. een aantal werkplaatsen in Nederland bezocht om tot meer inspiratie te komen. Uiteraard zijn dit werkplekken die in onze Afrikaanse context niet helemaal haalbaar zijn, maar dat kon ik filteren. Ook een bezoek gebracht aan de Hout-en Meubileringscollege in Amsterdam en kennis gemaakt met de eigenaar van stichting Vliegende Meubelmakers die enthousiast vertelde over een mogelijk praktijk uitwisseling waarbij ervaren studenten voor een aantal weken hun kennis en kunde kunnen delen met onze ambachtslieden van de Work&Shop. Ontzettend leuke vooruitzichten!


In het kader van transparantie geef ik jullie graag een update van waar we staan met de fondsenwerving. Zoals jullie weten is ons doel bedrag ruim 95,000. - euro. De kosten voor opleiding van personeel, transport van bouwmaterialen, registratie en kopen van land zijn al gecoverd (en deels uitgevoerd) en nog zo'n 45,000. - euro staat in pending aanvraag bij andere partijen met doel het bouwen van de Work&Shop.  Indien dat wordt goedgekeurd hebben we nog een openstaand bedrag van ongeveer 16,000. - euro om de werkplaats af te maken en onze deuren te kunnen openen (even er van uitgaande dat we geen grote tegenslagen krijgen...)!

Op zaterdag aanstaande (1 juni) wordt er nog een actie georganiseerd door de Beemsterkerk waar de donaties gaan naar ons project (lees verder in deze blog hoe je mee kunt doen), zo ook op 23 juni een collecte in de Egelmunduskerk in Velsen.


De ‘100x100 campagne’ heeft helaas niet de 100 donaties bereikt, dus we kunnen het vliegticket niet verloten, maar wees niet getreurd, want ik kom jullie graag tegemoet met het volgende voorstel: mocht je 1 van de donateurs zijn die 100, - Euro heeft gedoneerd en je komt ons een keer opzoeken in Tanzania, dan zorgen wij voor twee gratis overnachtingen in Mwanza (inclusief ontbijt) met een cultural tour door de stad! Ons wel even op tijd laten weten wanneer je deze kant op kom. Tanzania is geen goedkoop vakantie land, maar het zijn van die prachtige reizen waarbij de ervaringen je hele leven lang bij blijven. Uiteraard advies om het te combineren met een safari en paar dagen strand op Zanzibar. Neem een kijkje op de website van mijn vriendin www.kipenzisafaris.com. Zij en haar man organiseren prachtige safaris en retreats. Ook zijn er mogelijkheden voor sabbaticals en vrijwilligerswerk, waaronder een toekomstige samenwerking met de Work&Shop!


Hier onder een foto van ons. Jacob en Nelson waren ook mee naar Nederland. Ruim twee weken ondergedompeld in al het fijne wat Nederland te bieden heeft en de dagelijkse knuffels van lieve opa en oma! Zoals je kunt zien hadden we het lekker koud ;)“Home is where the heart is.... “ We gaan ons huis bouwen:

In de afgelopen maanden heb ik grote beslissingen moeten maken. Een daar van is dat ik mijn huis in Nederland ga verkopen. Ik speel al langer met het idee en na een tijd werd dit gevoel steeds sterker. Je kunt met je hoofd nog zoveel ‘wikken en wegen’ en van die gevaarlijke vragen stellen als ‘wat als...’ maar uiteindelijk moet je beslissing goed voelen vanuit het hart (en de buik – waarom? Dat lees je verderop in deze blogpost). Ik besef steeds meer dat het leven NU is en dat je beslissingen moet maken wat in de huidige situatie het beste voor je is.  Mijn leven en dat van mijn partner en onze kinderen is nu hier in Mwanza, Tanzania. We willen heel graag een huis bouwen waar de kinderen verder in kunnen opgroeien. Een plek wat ze thuis noemen en waar ze later ook naar terug kunnen komen wanneer ze ouder zijn. Tijdens mijn bezoek in Nederland besefte ik ook des temeer dat de Nederlandse manier van leven minder bij ons past en dat Mwanza alles te bieden heeft wat wij momenteel nodig hebben. En dat is niet veel, we leven hier meer met ‘de flow’ en de natuur dichtbij. Juist door dat er minder beschikbaar is, is het leven rustiger. Natuurlijk hebben we hier ook onze uitdagingen (die we niet in Nederland zouden hebben), maar ervaring leert dat het nergens ‘perfect’ is. Het is maar net hoe je met de uitdagingen om gaat. Het stuk land waar we op willen bouwen hebben we ruim twee jaar geleden al gekocht en er staat al een omheining en een begin aan een klein gastenverblijf. De aankomende tijd zal dus veelal in het teken staan van bouwen!


Ons land gebruiken we tot dusver om groenten op te verbouwen en zo ook hebben we al een aantal fruitbomen geplant. Zie deze grote bananenboom! Nog even wachten en de bananen zijn rijp... lekker!


"The beautiful thing about learning is that nobody can take it away from you..."

Naaicursus voor vrouwen in combinatie met life skill & business training:


Zoals jullie weten zijn we dit jaar binnen het Lulu project geen nieuwe vrouwen groepen begonnen. Nu kunnen we natuurlijk niet niks doen... Eliza en Teddy kwamen met de suggestie om naailessen te organiseren voor vrouwen die dat graag willen leren. Super goed plan! Zij verdienen er wat mee en de machines die we hebben worden zo nuttig ingezet. We zijn vorige week begonnen met een klein groepje en elke middag beginnen we eerst met een theorie les (o.a. over hoe een eigen business op te zetten) voordat we de praktijk in gaan. De cursus duurt drie maanden en daarna kan weer een nieuwe startersgroep beginnen en/of we starten ook een advanced groep. Ze leren met name kleding maken, school uniforms, en tassen. Ik doe ook mee - maar dan op de elektrische naaimachine - en probeer nieuwe ideeën op te doen die we kunnen maken.

Ook de samenwerking met stichting Mommaluv gaat door, simpelweg omdat een klein gebaar van het schenken van een kraampakket zoveel positief impact kan hebben op de moeder en haar pasgeboren baby. De aanstaande moeders zijn dus nu niet de Lulu studenten, maar iedereen waarvan we zien die deze hulp goed kan gebruiken.
"Gebruik je meerdere breinen om gave dingen te doen" vierdaagse mBIT Training:

Deze maand heb ik een vierdaagse cursus mogen volgen tot mBIT Coach. mBIT staat voor 'meerdere Brein Integratie Technieken' waarbij je werkt met je meerdere breinen [Hoofd-Hart-Buik] met doel om te leven vanuit je hoogste authentieke zelf. Het gaat uit van het principe dat we alle wijsheid in ons hebben. Advies over hoe we de diepere lagen van wijsheid kunnen genereren en hoe we daartoe toegang krijgen kan in bijna alle spirituele tradities en filosofische richtingen ter wereld gevonden worden. Nu is mBIT gebaseerd op verrassende inzichten uit neurowetenschappelijk onderzoek. Het is daar waar neurowetenschap de oude wijsheid ontmoet. Vanuit mijn achtergrond in Public Health vind ik dit een super gaaf gegeven!

De hoogste expressie van het hart is Compassie, van het hoofd Creativiteit, en je buik Moed. Indien alle drie je breinen in congruentie zijn, kun je pure wijsheid ervaren. Nu weet ik van mijzelf dat ik veel in mijn hoofd zit. Mijn hart 'roept' daar af en toe iets door heen en mijn buikgevoel (intuïtie) is sterk maar zij krijgt vaak niet het respect wat ze verdient (weet ik nu).

Ik kan mij korte momenten herinneren dat ik voelde echt 'in flow' te zijn en die drie expressies ervaarde, maar ik zou dit zo graag vaker willen en nu middels de training heb ik tools geleerd om jezelf (en anderen) daarbij te helpen. Zoooo gaaf!

Aan het einde van de 2e trainingsdag werd ons gevraagd om voor het slapen gaan eerst de ademhalingsoefening te doen (is DE manier om je breinen in congruentie te krijgen) en aan je buik brein te vragen om een droom. De volgende ochtend werd ik wakker en het enige wat ik mij kon herinneren was dat ik een zwaard vast had. Die ochtend begonnen we de training met het trekken van een spiritual card en ik trok de kaart van Ariadne. In het kort; Ariadne was een Griekse godin en half mens. Haar vader had haar de verantwoordelijkheid gegeven om het labyrinth the bewaken waar een monster, Minotour, woonde. Op een dag wilde een heldhaftige man genaamd Theseus het monster doden en Ariadne werd verliefd op hem. Ze gaf hem een zwaard om het monster te doden zodat Theseus uit het labyrint kon komen. Al met al staat Ariadne symbool voor de liefde en support die beschikbaar komt op het moment we durven moedig te zijn. Dat moedig zijn op de een of andere manier altijd beloont wordt. Er is ook moed nodig om bijvoorbeeld te breken met oude patronen (denk aan het labyrinth) of routines die ons zelf niet meer dienen. Soms kan het voelen alsof je niet verder kom, maar vertrouw er op dat je ziel altijd een uitweg vindt. My soul knows the way and the only way out is through.


"Opruimen. Het lijkt simpel... en dat is het ook"

WELKOM op de Zin&Zooi Rommelmarkt in en rond de Z-INN Kapel in Zuidoostbeemster op zaterdag aanstaande 1 juni! De opbrengst gaat (deels) naar de Work&Shop!

Met mooie spulletjes, koffie met zelfgebakken taarten, een gezellige BBQ, een loterij met veel prijzen, en nog veel meer... Vanaf 12h is bijna alles halve prijs. Mocht je zelf mooie spullen hebben om te doneren aan de rommelmarkt (geen elektrische apparaten), dan is de inleverdag donderdag 30 mei tussen 8h en 19h bij de Z-INN Kapel Prinses Wilhelminasingel 39 in Zuidoostbeemster. Ook zullen er spulletjes uit Tanzania verkocht worden. Welkom!Lieve groet uit Mwanza,

Susanne
 


 

 

 

108 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page