top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverSusanne

Tanzania, here we come!

Bijgewerkt op: 16 dec. 2019

Na een uitgebreide voorbereidingsperiode is het eindelijke zo ver! In november vertrekken we voor minimaal vier jaar naar Mwanza (Tanzania) waar ik als missionair veldwerker ga werken op het 'LULU' project via de SMA (Sociëteit voor Afrikaanse missies).

Voor degene die ons al kennen is dit niet de eerste keer, want wij hebben er een aantal jaar geleden ook gewoond (van 2010 tot 2015). Het continent 'Afrika' speelt sinds jongs af aan al een belangrijke rol in mijn leven. Ook in deze vier jaar in Nederland heeft het mij niet los gelaten en was de keuze zowaar 'natuurlijk' om weer terug te gaan. Dit keer wel op andere voorwaarden met support vanuit een prachtige organisatie. Bij de SMA heb ik gelijkgestemden gevonden die ieder op zijn/haar eigen manier, met inspiratie uit het evangelie, zijn/haar bijdrage wil doen aan een betere wereld.


Allereerst, wat betekent het om missionair veldwerker (ook wel ' leken-missionaris' genoemd) te zijn?

Wat Pater Frans Mulders mij verteld heeft blijft mij altijd bij, hij zegt: missie werk is grensoverschreidend werken, niet zozeer geografisch maar tussen- en met mensen. Het is kiezen voor de kwetsbare groepen en een bijdrage leveren aan een mens-waardig(er) bestaan op het vlak van bijvoorbeeld gezondheid, onderwijs, en rechtvaardigheid, waarbij je je inspiratie haalt uit het christelijke geloof. Dus voor de goede orde; dit is niet het evangelie verkondigen oftewel in de volksmond ' zieltjes winnen' ;)

Persoonlijk, zie ik het ook als mijn missie om de mensen aldaar te inspireren en te coachen om 'het zelf te (leren) doen', zodat projecten meer gedragen worden door de lokale bevolking en daardoor verwacht duurzamer zullen zijn. Daarnaast wil ik de mogelijkheden onderzoeken om de rijke bevolkingsgroepen meer te betrekken, zowel op sociaal vlak (bijv. uitwisseling, samen-werk) als lokale sponsormogelijkheden.


Wat is de missie van het LULU project?

Het LULU project is zes jaar geleden opgezet door Corine 't Hart die ook SMA geassocieerde is en sinds kort weer in Nederland woont met haar zoontje. Zij draagt het stokje nu aan mij over.


Het LULU-project helpt tienermoeders in Tanzania hun talenten te ontdekken, sterker in hun schoenen te staan en kleine handeltjes op te zetten. LULU betekent PAREL in het Swahili, de taal van Oost-Afrika. LULU is actief in en rond de stad Mwanza aan het Victoriameer waar veel meisjes niet de kans krijgen hun school af te maken en als tieners zwanger raken.

Het project biedt trainingen in sociale vaardigheden, leren omgaan met geld en zorgen voor jezelf en je familie. Dit doet de jonge meiden ontdekken dat zij - net als een parel - van waarde zijn. Aanvullende handwerklessen geven hen de vaardigheden ook zelf pareltjes van producten te maken die zij kunnen verkopen om zo op een creatieve manier geld te verdienen.

Het unieke aan de opzet is dat de trainingen door de ervaren meiden zelf worden gegeven (ookwel 'mentors' genoemd). Momenteel bestaan er 12 groepen meiden verspreid over de stad die elk worden begeleidt door twee mentoren. Elke groep bestaat uit ongeveer 15 meiden die een training van een jaar krijgen. Ze komen twee middagen in de week samen op een zelfgeorganiseerde plek (bijvoorbeeld in een klaslokaal, kerk, of leegstaande opslagruimte). Lees hier een leuk artikel (Engelstalig) over het project (geschreven door Sakina Nanabhai).


Hoe het project zich verder gaat ontwikkelen is een vraag die nog niet beantwoord kan worden. De eerste periode is het vooral belangrijk dat ik een vertrouwensband met de meiden opbouw en geleidelijk ga kijken en bespreken waar hun behoeftes liggen en hoe we dat samen kunnen opbouwen. Ik heb er in ieder geval heel erg veel zin in!


Wil je graag op de hoogte blijven over de activiteiten van het project? Volg dan de facebook pagina www.facebook.com/luluproject


Wil je dit project graag steunen?

Je kunt een gift overmaken naar:

NL12ABNA0400614030

t.n.v. Bresillac Foundation

te Cadier en Keer

o.v.v. Susanne in Tanzania, credit nr 2483

Dit project is ANBI geregistreerd, giften zijn fiscaal aftrekbaar.


Bij voorbaat hartelijke dank!


Meer weten over de SMA?

Bekijk de website www.sma-nederland.nl


Tot zover dit eerste nieuwsbericht. Wij gaan ons de aankomende tijd eerst settlen op onze nieuwe woonplek, wennen aan de omgeving, en nieuwe contacten leggen. Na ongeveer drie maanden zal ik een nieuw bericht plaatsen (met foto's) om te laten horen hoe het met ons gaat. Jacob gaat vanaf januari daar naar een nieuwe school. Dat zal zeker spannend zijn voor hem! Het fijne is dat hij nu wel dichter bij 'baba' (papa in het Swahili) Akimu woont en ze meer tijd samen kunnen doorbrengen.


Bedankt aan iedereen voor alle steun en het vertrouwen!


In het bijzonder aan Liesbeth Glas, Bert Boumans, An Hendrix, Pater Frans Mulders, Pater Koos Janssen, Pater Augustin N'Dah, hoogleraar Frans Wijsen, Maarten Haan, Father Janusz Machota, Corine 't Hart (allen van de SMA), en Frank van Eenbergen (Week Nederlandse Missionaris). Dankzij jullie ga ik nu op reis met ' een rugzak' vol waardevolle kennis en inspiratie!


Dank aan de Protestantse Beemsterkerk gemeenschap, in het bijzonder aan Dominee Nico Schroevers en zijn vrouw Marie-luise voor jullie openheid, vriendschap en support (op welke manier dan ook!).


En natuurlijk grote dank aan mijn lieve vrienden, buren, (ex-)collega's, familie en in het bijzonder mijn ouders Jan en Annemiek, Bernd&Pien en de kids, Ruub&Eva, voor jullie onvoorwaardelijke liefde, support en vertrouwen in mij.


Lieve groet,


Susanne

en een dikke knuffel van Jacob


De bekende wereldbol in Purmerend, ontworpen door mijn vader!



390 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page